Web Site  

man‎Jacobus Antonis Sprokholt‏‎, zoon van Hendrikus Sprokholt en Catharina Vrenegoor‏.
Geboren ‎16 nov 1821 Zwolle, overleden ‎23 mrt 1899‎, leeftijd 77 jaar. Beroep: Schildersknecht
In 1856 begon Trijntje Stavenuiter, de vrouw van Toon Sprokholt, een café aan de dijk, dat vanwege de in die tijd gevoerde Krimoorlog, 'de Krim' werd genoemd. Trijntje 'van de Krim', zoals ze in de volksmond werd genoemd, was evenals haar moeder in het pand aan de dijk geboren. Dat was in het jaar 1827. Toon Sprokholt, door de Volendammers van die dagen 'Toon de Poep', oftewel 'Toon Sprokkelhout' genoemd, was afkomstig uit Zwolle. Hij staat in de boeken vermeld als schippersknecht, maar ook wel als 'verver'. Het verhaal gaat dat hij met een turfschip naar Volendam kwam en later als schilder werkte aan de bouw van de eerste kerk in ons dorp (1860). De aannemer die de bouw realiseerde, heette Ben Trooster en hij was net als Toon afkomstig uit Zwolle. Waarschijnlijk heeft hij met zijn personeel dan ook veel tijd in de herberg doorgebracht en in hun gesprekken Toon op het idee gebracht het beroep van schilder te gaan uitoefenen. Toon en Trijntje hadden een knappe dochter Mietje, die mettertijd trouwde met een Volendammer jongen, Jaap Tol. Jaap leerde bij zijn schoonvader het schildersvak en begon samen met Mietje een eigen schildersbedrijfje in een pandje aan de dijk, het tegenwoordige eethuisje 'Old Dutch'. Ze kregen geen kinderen, maar ze namen een jongetje in huis, wiens moeder vroeg was overleden, Cornelis Tol van Sijmen 'de Gon', een oomzeggertje van Jaap. Deze jongen nam de liefde voor het schildersvak weer over van zijn oom en ook twee van zijn latere zoons waren op Volendam bekende vaklui, namelijk Henk en Siem Tol. Momenteel drijft Siem zijn zoon Kees aan de Zeestraat weer een verfwinkel met dezelfde liefde voor het ambacht als die Toon 'de Poep' uit Zwolle, die als 'verver' te boek staat. In 1892 deed Trijntje het café over aan Jasper de Jongh, wiens naam dan ook op het bord op de foto vermeld staat. Weer twintig jaar later werd de herberg verkocht aan Paulus van der Hogen, die toentertijd bij het spoor werkte in Kwadijk en nu zijn geluk zocht in Volendam.
Bron: www.waterlandarchief.nl
‘Poep’ is namelijk in oost-Nederland een (scheld)woord voor Duitsers, vergelijkbaar met een woord als ‘Mof’. Een plausibele theorie is dat het woord ‘Poep’ is afgeleid van het Duitse ‘Bube’ (knaap) waarmee bv. Duitse seizoensarbeiders, die vroeger veel naar Nederland kwamen, elkaar aanspraken.
(Bron: www.voorouders.net)

Gehuwd ‎15 jun 1851 Edam, leeftijd 29 jaar (47 jaar gehuwd) met:

womanTrijntje Pietersdochter Stavenuiter‏, leeftijd bij huwelijk 24 jaar
Geboren ‎16 feb 1827 Volendam, overleden ‎15 okt 1909 Volendam‎, leeftijd 82 jaar
In 1856 begon Trijntje Stavenuiter, de vrouw van Toon Sprokholt, een café aan de dijk, dat vanwege de in die tijd gevoerde Krimoorlog, 'de Krim' werd genoemd. Trijntje 'van de Krim', zoals ze in de volksmond werd genoemd, was evenals haar moeder in het pand aan de dijk geboren. Dat was in het jaar 1827. Toon Sprokholt, door de Volendammers van die dagen 'Toon de Poep', oftewel 'Toon Sprokkelhout' genoemd, was afkomstig uit Zwolle. Hij staat in de boeken vermeld als schippersknecht, maar ook wel als 'verver'. Het verhaal gaat dat hij met een turfschip naar Volendam kwam en later als schilder werkte aan de bouw van de eerste kerk in ons dorp (1860).
Bron: www.waterlandarchief.nl

Kind:

1.
womanMaria Geertruida "Mietje" Sprokholt‏
Geboren ‎25 sep 1853 Zwolle, overleden ‎22 mrt 1919 Volendam‎, leeftijd 65 jaar
Toon en Trijntje hadden een knappe dochter Mietje, die mettertijd trouwde met een Volendammer jongen, Jaap Tol. Jaap leerde bij zijn schoonvader het schildersvak en begon samen met Mietje een eigen schildersbedrijfje in een pandje aan de dijk, het tegenwoordige eethuisje 'Old Dutch'. Ze kregen geen kinderen, maar ze namen een jongetje in huis, wiens moeder vroeg was overleden, Cornelis Tol van Sijmen 'de Gon', een oomzeggertje van Jaap. Deze jongen nam de liefde voor het schildersvak weer over van zijn oom en ook twee van zijn latere zoons waren op Volendam bekende vaklui, namelijk Henk en Siem Tol. Momenteel drijft Siem zijn zoon Kees aan de Zeestraat weer een verfwinkel met dezelfde liefde voor het ambacht als die Toon 'de Poep' uit Zwolle, die als 'verver' te boek staat. In 1892 deed Trijntje het café over aan Jasper de Jongh, wiens naam dan ook op het bord op de foto vermeld staat. Weer twintig jaar later werd de herberg verkocht aan Paulus van der Hogen, die toentertijd bij het spoor werkte in Kwadijk en nu zijn geluk zocht in Volendam.
Bron: www.waterlandarchief.nl